Hvad siger forskningen

Indenfor det sidste årti har flere forsket i effekten af håndarbejde og handcrafting. Nedenfor kan du downloade et par artikler.

Forskning viser, at håndarbejde har mange positive fysiske og psykiske effekter, og på mange måder kan sidestilles med ”mindfulness”. De gentagende bevægelser bringer kroppen i en meditativ tilstand, som udløser beroligende hormoner og er med til at berolige overstimulerede nervesystemer. Forskningen viser, at disse positive effekter også opleves, af mennesker, der lider af stress, angst, depression, og folk der lever med kroniske smerter oplever også positive effekter af handarbejde.

 

I et engelsk studie, om sammenhængen mellem det at strikke og oplevelsen af velvære, oplyser over 80% af en gruppe med depression, at det at strikke fik dem til at føle sig gladere, ligesom størstedelen af dem oplevede, at det klarede tankerne og øgede deres evne inden for organisering, styrket hukommelse og koncentration, og fik dem til i højere grad at glemme deres problemer. Nedenfor kan du downloade et par artikler.

 

      • Ph.d.: Strik og snitning reparerer stressede hjerner – Folkeskolen.dk af  Ph.d. Anne Kirketerp. Artiklen om, hvordan håndværk og håndarbejde kan nedbringe stress og angst. Anne Kirketerp forsker i craftpsykologi, og kan konkludere, håndværket giver optimale pauser for hjernen – ikke mærkeligt, at man kan længes mod sit strikketøj eller sin høvlebænk.
      • “Crochet saved My Life” by Kathryn Vercillo – flere oplysninger på http://www.crochetconcupisscene.com
      • Knitting_and_Well-being by Betsan Corkhill, Jessica Hemmings, Angela Maddock, and Jill Riley in Textile, Volume 12, Issue 1, pp. 34–57. DOI: 10.2752/175183514×13916051793433